Napraforgó csoport

 

 “Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét, szaporítja tapasztalatait. 

Ő azt hiszi, csak játszik. De mi már tudjuk, mire megy a játék. 

Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű és tevékeny ember váljék belőle.”

                                                                                           /Varga Domokos/

Csoportunk dolgozói:

Pásztor Ferencné, Rózsa néni – óvodapedagógus

Verzárné Váradi Ágnes, Ági néni – óvodapedagógus

Szőke Gabriella, Gabi néni – pedagógiai asszisztens

Dobosné Farkas Zita, Zita néni – dajka

 

Nagy egyetértésben igyekszünk megtanítani a csoportunkba járó gyermekeket minden szépre – jóra.

Alapelvünk a szeretetteljes, bizalomra épülő, következetes nevelés.

Csoportszobánk napfényes, világos, a vérnarancs és a vanília sárga színek uralkodnak benne, ami vidám, derűs hangulatot áraszt.

A három fő tevékenységi területhez kapcsolódva rendeztük be a csoportszobát.
A zenesarokban a gyerekek mondókáznak, énekelnek, ritmushangszerekkel zenélhetnek – játékidőben, vagy szervezett tevékenység közben. Ezáltal fejlődik a memóriájuk, ritmusérzékük. A nemcsak a szervezett tevékenységbe kapcsolódnak be örömmel, hanem csak úgy, játékidőben, kedvtelésből ülnek le és énekelnek, zenélnek.

A mesetér a mesélés, verselés, dramatikus játék helyszíne. Itt nemcsak mesét, verset hallgatnak, hanem mesekönyvet nézegetnek, önállóan báboznak, jelmezekbe bújhatnak,  sőt, drapériákból, mesepárnákból “építkeznek”, vagy piknikeznek a gyerekek, Fejlődik itt a szókincs, szabálytudat, térlátás, az együttműködő készség. Kedvelt helyszíne a csoportszobának.

A rajzos tér a festés, rajzolás, barkácsolás helyszíne. A polcokon lévő eszközöket szabadon használhatják a gyerekek. Többek között finommotorika és fantáziafejlesztés zajlik itt. A gyerekek kedvelt tevékenysége itt a gyurmázás és a festés, de szívesen színeznek, rajzolnak.

A nagymozgás fejlesztő játékok külön sarkot kaptak. Találhatunk itt többek között trambulint, forgó fotelt, koalát, ülőpárnákat, kislabdákat, célbadobós játékot. Az eszközök mindennap használatban vannak, hiszen a gyermekek nagyon szeretnek velük játszani. Nagy öröm ez számunkra, mert számtalan terület fejlődik így, játékos formában (pl. mozgáskoordináció, egyensúly, szem-kéz, szem – láb koordináció, erő, állólékesség, stb.).

A játékeszközök a szabad játékhoz változatosak, minden gyermek egyaránt megtalálja számára a megfelelőt.  A szőnyegen való építő-konstruáló játékhoz vannak útépítő lapok, fasínek, műanyag- és fém járművek, jelzőtáblák, állatok, épületek. A gyerekek szívesen játszanak itt együtt és külön is. Fejlődik itt a térlátás, a nagymozgás és a finommozgás egyaránt, a fantázia, az önmegvalósítás.

Az asztali játékok között puzzle-k, formakirakók, társasjátékok szerepelnek, amely fejleszti többek között a gyerekek memóriáját, alak-háttér, rész-egész észlelését, finommotorikáját, szabálytudatát. 

A szerepjáték helyszíne a babakonyha. Itt lehet – többek között – anyát utánozni, ahogy ebédet főz, vagy gondozza a kistestvért. A lehetőséget színes és változatos eszközökkel biztosítjuk úgy, mint, műanyag gyümölcsök, étkészlet, kis fazekak, terítők, babák, táskák, telefonok, flakonok, fényképező gép, stb.

Az udvari játék egyik kedvenc tevékenységük, hiszen itt lehet szaladgálni, motorozni, rollerezni, csúszdázni, lovacskázni, homokozni, persze a minden nap megbeszélt keretek között. Külön játszóudvarunkat ismerik, határaikat betartják.

A környezeti, matematikai anyanyelvi ismeretek bővítésére sok játékot játszunk játékidőben és az úgynevezett holtidőkben, vagyis amikor várakozni kell. A csoportunk kedvelt tevékenysége a mondókázás, a robotnyelv játék, a “kismanó a nyelvünk”, vagy az “ujjaink az időjárás” játékokat.

Nagy öröm számunkra, hogy a csoportunkba járó gyermekek szeretik egymást, és szeretnek, elfogadnak bennünket felnőtteket is.

Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda

Cím: 2141 Csömör, Laki u. 3.
Telefon: +36 (28) 543 940
Nyitvatartás: hétköznap 6:00-18:00 óra között

Email cím: keknefelejcsovoda@csomor.hu