Napraforgó csoport

 

 “Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét, szaporítja tapasztalatait. 

Ő azt hiszi, csak játszik. De mi már tudjuk, mire megy a játék. 

Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű és tevékeny ember váljék belőle.”

                                                                                           /Varga Domokos/

 

 

Csoportunk dolgozói:

Pásztor Ferencné , Rózsa néni- óvodapedagógus

Szőke Gabriella, Gabi néni- pedagógiai asszisztens

Dobosné Farkas Zita, Zita néni dajka

Nagy egyetértésben igyekszünk megtanítani a csoportunkba járó gyermekeket minden szépre – jóra.

Alapelvünk a szeretetteljes, bizalomra épülő, következetes nevelés.

 

A vegyes csoportösszetétel miatt fokozott odafigyelést igényel a tevékenységek megszervezése, megtartása. A szokásalakítás részeként még nagyobb hangsúlyt fektetünk az egymásnak való segítségnyújtásra. Az életkori sajátosságokon kívül sok figyelmet kell fordítani az egyéni bánásmódra. Célunk, hogy a beszoktatástól kezdődően összetartó kis közösségé kovácsolódjunk, törekedve arra, hogy nálunk minden kisgyermek megtalálja a helyét s örömmel lépje át reggelente az óvoda kapuját.

 

Csoportszobánk napfényes, világos, a vérnarancs és vanília sárga színek uralkodnak, ami vidám, derűs hangulatot áraszt.

 

A fő tevékenységi területekhez kapcsolódva rendeztük be a csoportszobát:

 

A mesetér a mesélés, verselés, dramatikus játék helyszíne. Itt nemcsak mesét, verset hallgatnak, hanem mesekönyvet nézegetnek, önállóan báboznak, jelmezekbe bújhatnak, sőt, drapériákból, mesepárnákból “építkeznek”, vagy piknikeznek a gyermekek. Fejlődik itt a szókincs, szabálytudat, térlátás, az együttműködő készség. Kedvelt helyszíne a csoportszobának.

 

A zenesarokban a gyerekek mondókáznak, énekelnek, ritmushangszerekkel zenélhetnek – játékidőben vagy szervezett tevékenység közben. Ezáltal fejlődik a memóriájuk, ritmusérzékük. Nemcsak a szervezett tevékenységbe kapcsolódnak be örömmel, hanem csak úgy, játékidőben, kedvtelésből ülnek le és énekelnek, zenélnek.

 

A nagymozgást fejlesztő játékok külön sarkot kaptak. Találhatunk itt többek között koalát, ülőpárnákat, kislabdákat, célbadobós játékot, egyensúlyozó pályát valamint lábtapintás érzékelését fejlesztő lapokat. Az eszközök mindennap használatban vannak, hiszen a gyermekek nagyon szeretnek velük játszani. Nagy öröm ez számunkra, mert számtalan terület fejlődik így, játékos formában (pl. mozgáskoordináció, egyensúly, szem-kéz, szem–láb koordináció, erő, állóképesség stb.).

 

A rajzos asztaloknál különféle technikát elsajátítva készülnek a művek, ezeket bent a mini galérián és a kinti faliújságon mutatjuk be. Mindig örömmel ülnek ide rajzolni, színezni, festeni, gyurmázni, vagdosni, ragasztani. A sokféle eszköz és alapanyag, a mindenféle papír, textil, gyöngy, sablonok használatával fejlődik kreativitásukat.

 

A játékeszközök a szabad játékhoz változatosak, minden gyermek egyaránt megtalálja számára a megfelelőt. A szőnyegen való építő-konstruáló játékhoz vannak útépítő lapok, fasínek, nagyméretű papírtéglák, DUPLO, műanyag- és fém járművek, jelzőtáblák, állatok, épületek. A gyerekek szívesen játszanak itt együtt és külön is. Fejlődik itt a térlátás, a nagymozgás és a finommozgás egyaránt, a fantázia, az önmegvalósítás.

 

Az asztali játékok között a LEGO, a puzzle-k, formakirakók, társasjátékok szerepelnek, amely fejleszti többek között a gyerekek memóriáját, alak-háttér, rész-egész észlelését, finommotorikáját, szabálytudatát.

 

A szerepjáték helyszíne a babakonyha, mely idén megújult formában várja az apró konyhatündéreket. Itt lehet – többek között – anyát utánozni, ahogy ebédet főz, vagy gondozza a kistestvért. A lehetőséget színes és változatos eszközökkel biztosítjuk úgy, mint műanyag gyümölcsök, étkészlet, kis fazekak, terítők, babák, táskák, telefonok, flakonok, fényképezőgép stb.

 

Az udvari játék egyik kedvenc tevékenységük, hiszen itt lehet szaladgálni, motorozni, rollerezni, csúszdázni, lovacskázni, homokozni, természetesen a naponta rendszeresen megbeszélt keretek között. A gyermekek a játszó udvarrészünket ismerik, határaikat betartják.

 

A környezeti, matematikai, anyanyelvi ismeretek bővítésére sok játékot játszunk játékidőben és az úgynevezett holtidőkben, vagyis amikor várakozni kell tevékenységek között pl.: terítésnél, udvarra induláskor. A csoportunk kedvelt tevékenysége még a mondókázás, a robotnyelv játék, a “kismanó a nyelvünk”, vagy az “ujjaink az időjárás” játékokat.

 

Nagy öröm számunkra, hogy a csoportunkba járó gyermekek szeretik egymást, szívesen jönnek óvodába, és elfogadnak bennünket felnőtteket is.

 

 

 

 

 

 

Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda

Cím: 2141 Csömör, Laki u. 3.
Telefon: +36 (28) 543 940
Nyitvatartás: hétköznap 6:00-18:00 óra között

Email cím: keknefelejcsovoda@csomor.hu