Nárcisz csoport

 

A Nárcisz csoport dolgozói:

Pedagógusok: Bereczki Márta, Márti néni

                        Fodor Mária, Marika néni (gyógytestnevelő, alapozó terapeuta)

Pedagógiai asszisztens: Kulich Mihályné, Julika néni (keramikus)

Dajka: Vezsenyiné Tóth Ildikó, Ildikó néni

 

Tisztellek Téged, fontos vagy nekem, csakis Rád figyelek, segítek Neked, ha szükséged van a segítségemre!”
(Nagy Jenőné: Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel)

Munkánkat ennek az elméletnek a szellemében végezzük. Nagyon fontos számunkra, hogy gyermekeink jól érezzék magukat a csoportban. Mindezek mellett igyekszünk a tevékenységeinket értékes tartalmakkal megtölteni, figyelve arra, hogy minden kicsi Nárciszos sikerélményhez jusson.

Jelenleg csoportunkba 25 kisgyermek jár. Vegyes életkorú csoport, 4-5 éves (azaz középső csoportos) 12 fő, és 5-6,7 éves (azaz nagycsoportos) 13 fő. A nemek aránya kiegyenlített.

Csoportszobánk kellően tágas és nagyon világos, melyben a napsárga (az örök fény, a napsugár megtestesítője), valamint a fehér (a tisztaság szimbóluma), színek uralkodnak, ezekhez kiegészítésül választottuk a zöldet, amely a természet színe, nyugalmat, harmóniát teremt.

A rendelkezésre álló teret a nevelési programunk szellemében rendeztük be, így jól elkülönülten megjelennek a művészeti terek, azaz

  • a zenesarok; itt énekelnek, mondókáznak a gyerekek, tevékenységüket ritmushangszerrel kísérik. A ritmusérzék, a memóriafejlesztés kiváló helyszíne, ahol szívesen töltik idejüket játékidőben is.
  • a mesetér, a mindennapi mesemondás és dramatikus játék helyszíne. Fejlődik itt – többek között – a képzelet, a szókincs a kifejezőkészség. Itt is nagy örömmel tartózkodnak a gyerekek játékidőben, szívesen öltenek jelmezt, báboznak, vagy akár babáznak, “piknikeznek”.
  • a rajzos térben a kézügyességüket és kreativitásukat fejlesztik rajzolással, festéssel, gyurmázással. Mindig van, aki örömmel barkácsol itt.
  • a környezet megszerettetésével célunk a felfedezés, a rácsodálkozás lehetőségének biztosítása, a tapasztalat által történő ismeretszerzés, ezért a projekt rendszernek nagy sikere van.
  • a mozgás kiemelkedően fontos a gyermekek életében, ezért kialakítottunk egy mozgásos teret, mely nagyon kedvelt, és amely eszközökkel való feltöltése folyamatosan zajlik.

A játékeszközök a szabad játékhoz változatosak, kisebbek és nagyobbak egyaránt megtalálhatják a számukra megfelelőt. A kicsik és nagyok szívesen játszanak itt együtt és külön is.

Az udvari játék kicsik és nagyok kedvence, itt szabad tér nyílik a szaladgálásra, motorozásra, csúszdázásra, főzőcskézésre, homokozásra.

Az egészséges életmód kialakítása is fontos számunkra, nagy segítséget nyújtanak a szülők azzal, hogy friss gyümölccsel, zöldséggel látnak el bennünket.

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy minden gyermekhez megtaláljuk a hozzá vezető utat, egyéni képességeihez, igényeihez mérten fejlesszük őket. Szintén kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy megtanítsuk gyermekeinket az egymásra való odafigyelésre, az egymás iránti tiszteletre.

„Lehet, hogy elfelejtik mit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat szavaidtól.”

(Carl Williem Buehner)

Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda

Cím: 2141 Csömör, Laki u. 3.
Telefon: +36 (28) 543 940
Nyitvatartás: hétköznap 6:00-18:00 óra között

Email cím: keknefelejcsovoda@csomor.hu