Pitypang csoport

 

A csoport pedagógusai:

  • Balázs Mihai Zoltánné – óvónő, szlovák nemzetiségi szakirányon képzett óvodapedagógus
  • Hegedűs Ágnes – óvónő, angol műveltségi területen képzett tanító

Dajka: Tomancsekné Tulipán Éva

2020 tavaszán 24 kisgyermekünk közül 6-an már iskolába készülnek. Köztük 3 lány és egy fiú igazi véleményformáló. A vadócok és a bizonytalankodó kicsik megnyugtatásában, terelgetésében segítséget adnak nekünk. A „jó példa mindenkire hat” elv illusztrálására az is ide kívánkozik, hogy az egyik iskolába készülő lány kiemelkedő művészi látásmódja inspiráló a körülötte tevékenykedőknek. Az ízlés formálódása és a kreatív gondolkodás fejlődése részben ezen a szálon fut. Ehhez itt van továbbá a csoporttal dolgozó 4 felnőtt szemlélete, sokszínű feladatok tervezésével és kooperáló „tanulásra” ösztönzéssel neveljük gyermekeinket

Nemzetiségi csoport vagyunk. A szlovák nyelv és kultúra mindennapi kommunikációs formában, irodalmi és zenei élményszerzés segítségével beépül mindennapjainkba. Az élő idegen nyelv mint plusz inger rendkívül építő a kora kisgyermekkorban. Ezt a személyiségfejlesztő lehetőséget azok a szülők is örömmel fogadják, akiknek nincsenek szlovák gyökereik. Csütörtökönkénti néptánc foglalkozásaink és fellépéseink támogatottsága is ezt jelzi. A nyelvi produkcióra leginkább fogékony néptáncos gyermekeinkkel a szlovák televízió Felszállott a páva műsorsorozatára készülünk. A Furmicska Néptáncegyesület koordinálta munkával a közeljövőben élő adásba kerülhet jó pár óvodásunk.

A Pitypang csoportos gyermekek nagyon szeretik a mozgásos tevékenységek minden formáját. Tavalyi bemutatkozásunkban kitértünk arra, hogy a mindennapos kocogás milyen kedvelt. A néptánc foglalkozásokon hónapról hónapra ügyesebbek a kislányok is, a kisfiúk is. Az udvaron alig van gyermek, aki legalább kétszer ne kérné el a futóbiciklit vagy a rollert. Szeretik a kezdő szintű ugróköteles akrobatikus gyakorlatokat. A mindennapos testnevelés foglalkozásait is az udvaron tartjuk: gondolkodást fejlesztő, tanulási képességeket fejlesztő technikákkal dolgozunk. Egyre több szülő hall talán azokról a tudományos értekezésekről, melyek szerint a mozgás az értelmi képességek alapja – ezt a szemléletet (és ennek gyakorlatát) szakirodalom és továbbképzés segítségével mélyíti a két óvó néni.

A csoportszobai szabad játékban minden korosztályra jellemző a szerepjáték. Vegyes csoportunkban ez más-más szintű persze. A konstruáló játékoknál segítségünkkel egyezkedni is képesek a gyermekek. A konfliktuskezelést és az igazi kooperációt biztató neveléssel tanítjuk. Az imádott Lego társas és magányos játékformában is állandóan elöl van.

Sokan egyszemélyes játékokhoz fordulnak, amikor a nagy létszámú csoportban pihenésre van szükségük. Ez az érdeklődés pár kisgyermekünknél alkati jellemző is. Az ilyen típusú játékeszközök használatát (puzzle, solitaire, logikai kirakó, Logico) egyébként minden gyermeknek megmutatjuk, mert ezek felbecsülhetetlen értékű tanulási képességek kibontakozását segítik elő.

A gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva a nap folyamán a szabad játék és a játékos nevelés van mindvégig a középpontban. A játékba integrált tapasztalatszerzések, megfigyelések során is célunk, hogy a neveléshez mindig oldott hangulat és sok nevetés társuljon. Erre van is garancia, mert humorérzékük fejlett! Nagyszerű dolog hagyományteremtő tréfás szlogenek kipróbálásával, sok-sok nevetéssel motiválni, konfliktust kezelni, szeretetre nevelni.

Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda

Cím: 2141 Csömör, Laki u. 3.
Telefon: +36 (28) 543 940
Nyitvatartás: hétköznap 6:00-18:00 óra között

Email cím: keknefelejcsovoda@csomor.hu