Pitypang csoport

 

A csoport pedagógusai:

  • Balázs Mihai Zoltánné – óvónő, szlovák nemzetiségi szakirányon képzett óvodapedagógus
  • Hegedűs Ágnes – óvónő, angol műveltségi területen képzett tanító

Dajka: Lefántiné Sárvári Éva

A 2020-2021-es nevelési év tavaszi félévében huszonhat kisgyermekünk közül tizenketten már iskolába készülnek. Akadnak köztük vezéregyéniségek, kreatív alkotók, kiemelkedő néptáncosok, átlagon felüli érzelmi intelligenciájú gyermekek. Mindegyiküknek lételeme a játék. Kivétel nélkül tartós barátságokat alakítottak ki. Ebben az évben továbbadják azt a szeretetet, amit pici korukban idősebb társaiktól kaptak a vegyes életkorú csoportban. A nyolc 3-4 éves kicsi játékához kezdeményező módon társulnak, a bátorításhoz segítséget adnak nekünk.

Nemzetiségi csoport vagyunk. A szlovák nyelv és kultúra mindennapi kommunikációs formában, irodalmi és zenei élményszerzés segítségével beépül mindennapjainkba. Az élő idegen nyelv mint plusz inger rendkívül építő a kora kisgyermekkorban. Ezt a személyiségfejlesztő lehetőséget azok a szülők is örömmel fogadják, akiknek nincsenek szlovák gyökereik. A korábbi évek néptánc foglalkozásaihoz való kötődés és a fellépések szülői támogatása is ezt jelzi. A pandémia miatti szigorítások feloldása után visszatérünk a táncos hagyományok ápolásához.

A Pitypang csoportos gyermekek nagyon szeretik a mozgásos tevékenységek minden formáját, a táncot is ide értve. A legkisebbek is megkedvelték a napi futóedzést (ez a téli időszakban szünetel). Szeretik az ugróköteles játékokat, a futóbicikliket, az ugráló labdákat. Az óvodaudvar legizgalmasabb csúszdája a mi részünkön áll. Elsajátították a gyermekek a mindenkire kötelező óvatosságot, a mozgás örömének átélését. A mindennapos testnevelés foglalkozásait is az udvaron tartjuk: tanulási képességeket fejlesztő, motiváló játékkal zárjuk le a szabad játékot.

A csoportszobai játékidőben a középső és a nagycsoport sokszor szerepjátékba kezd, szeretnek ezekhez eszközöket, például jelmezt, orvosi vagy fodrászati felszerelést használni. A konstruáló játékoknál nagyon jól egyezkednek már a középső csoportosok. Az imádott Lego sosem kihasználatlan. A nagycsoportos lányok mostanában rákaptak a Dobble kártyajátékra.

A kiscsoportos korú gyermekek között vannak határozott fiúcskák, akik a nagyok építő játékába is be tudnak kapcsolódni. Ilyen helyzetekben a szociális tanulás is erős. Életkori sajátosság, hogy több pici szemlélődik, a játékot fokozatosan tanulva fejlődik. Kezdeményezésünket elfogadják a gyermekek.

Minden szabad játékidőt jellemez, hogy nagy az érdeklődés a kézműves asztalnál. A kötetlen alkotás ötleteit egymástól el lehet lesni! Hihetetlen élményünk, hogy a picik az első pillanattól vágytak minden technikára, amit csak ajánlottunk. A nagyobbak számára kezdeményezett varrás és fonalmunka is öröm nekik. Különlegesség továbbá, hogy a nagycsoportból egy kislány a szövőkeretet is gyakran elkéri, egy másik hatévesünk maga öltögette sálban jár ezen a télen!

Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda

Cím: 2141 Csömör, Laki u. 3.
Telefon: +36 (28) 543 940
Nyitvatartás: hétköznap 6:00-18:00 óra között

Email cím: keknefelejcsovoda@csomor.hu